verloop van een sessie


armEen shiatsu behandeling duurt ongeveer een uur. De eerste afspraak kan langer duren door de kennismaking tussen de cliënt en de therapeut en de tijd die nodig is om inzicht te krijgen in zijn of haar achtergrond. Een sessie begint bij een gesprekje, waar de klacht(en) van de cliënt en de vragen van de therapeut aan bod komen. Ook na de behandeling is er ruimte om in te gaan op inzichten of eventueel losgekomen emoties.

De massage zelf wordt gegeven op een futon op een tatami vloer met een body-cushion erop. De cliënt draagt liefst loszittende kledij, t-shirt en broek, dit om de nodige manipulaties, strekkingen en rotaties te kunnen uitvoeren. Enkel bij het gebruik van moxa en orgaanmassage in de hara wordt er op het blote lichaam gewerkt.

Een behandeling verloopt niet altijd pijnloos, afhankelijk van de gestagneerde energie in het lichaam kan de behandeling gevoelig zijn. Men kan de pijn eerder omschrijven als gevoelig dan pijnlijk. Veel mensen spreken over ‘deugdzame pijn’ en merken nadien thuis een duidelijke verbetering in de symptomen.


De therapie legt er de nadruk op dat je gezondheid in eigen handen ligt. Naast de massage, kan je dus als nodig ook advies krijgen over evenwichtige voeding, balancerende lichaamsoefeningen, ademhalings- en onstpanningstechnieken, omgaan met emotionele patronen, … De ernst van de klacht bepaalt de duur van de therapie. Hoe langer een cliënt al last heeft van een bepaalde klacht, hoe langer het duurt om terug een energetisch evenwicht te krijgen en daardoor een verbetering van de symptomen. We werken immers aan de oorzaak in plaats van direct op de symptomen.

Een behandeling werkt ook minstens drie tot vijf dagen door. Wanneer de cliënt zich beter voelt, kan er geopteerd worden voor een ‘onderhoudsbehandeling’ om de maand of om de zes weken.


Futon: Japanse matras

Tatami: Japanse rieten mat

Moxa: moxeren van bepaalde punten door een brandende kruidensigaar met als doel energie toe te voegen.

Hara: buik in het Japans; je energiecentrum 


d
c